Een nieuwe kijk op ouder worden

Ramp of kans?

Nergens in Nederland zijn de prognoses voor dementie en eenzaamheid zo hoog als in Friesland. Daar moeten we iets mee.

Mienskip

Een mens is een sociaal dier. We hebben het nodig om in verbinding te zijn met anderen.

Uit onderzoek blijkt dat cultuurparticipatie een goed middel is om aangehaakt te blijven. De kracht van de mienskip (gemeenschap) is overduidelijk gebleken uit de successen van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Overal in de provincie kwamen jong en oud in actie om samen veel moois voort te brengen. Op deze energie willen wij graag voortbouwen.

Onderwijsmodule: De Academie van Levenskunst

UP! probeert in samenwerking met o.a. NHL Stenden een onderwijsmodule te ontwikkelen voor zowel de culturele als de zorgopleidingen en daarbinnen de kracht te laten zien van cultuur als middel tot verbinding en versterking van vitaliteit. Het begrip Positieve Gezondheid speelt hierbij een centrale rol. Ervaren kunstenaars uit het domein Lang Leve Kunst laten zien hoe ze te werk gaan en leren jonge makers dat cultuur en ouderen niet alleen goed is voor de maatschappij als geheel maar ook een verdienmodel voor hun eigen kunstenaarschap.

Op het Symposium WHAT’S UP! op 23 november 2018 ging de Academie van start. Meer weten of meedoen? Neem vooral contact met ons op.

foto uit de UP! serie door fotograaf Marije Kuiper

Blijf UP de hoogte!